FAQ

Mazání lyží

MAZÁNÍ LYŽÍ PRO ZÁVODY – zajistí klub na závodních lyžích.

MAZÁNÍ LYŽÍ PRO TRÉNINKY – zajišťují rodiče nebo sami sportovci.

Na tréninky připravte lyže POUZE pro skluz (to platí i pro klasické lyže).

ČÍM MAZAT – použijte buď tuhé parafíny, nebo tekuté vosky ve spreji či s houbičkou.

  1. Parafíny – bezfluorové nebo nízkofluorové.
    Bez žehličky (preferováno) - nic nemůžete pokazit - fotky zde
    Potřebujete vosk, korek, nylonový kartáč nebo kuchyňskou houbičku, plexi škrabku.
      Kartáčem (houbičkou) lyži vyčistíte. Pokud je příliš špinavá, vezměte smývač na vosky.
      Vosk ručně na skluznici namažete - nebojte se přitlačit.
      Korkem vosk důkladně rozetřete. Použijte nový - čistý korek.
      Plastovou škrabkou vosk seškrabte.
      Důkladně vykartáčujte a je hotovo. Mě to trvalo 7 minut. Spotřeba vosku minimální, nepořádek malý.
      Životnost mázy cca. 30km

    S žehličkou (opatrně!):
    Je třeba je nejprve zažehlit, potom seškrábat, nakonec vykartáčovat.
    Potřebujete žehličku (speciální na lyže, nebo starou bez napařování), plexisklovou škrabku a škrabku na žlábek, nylonový kartáč (nebo kuchyňskou houbičku), vhodné je mazací kopyto pro upnutí lyže.
    Mazání provádějte ve větrané místnosti, snažte se, aby vosk na žehličce kouřil co nejméně, aby se nepřepaloval a nespálili jste skluznici.
    Seškrábaný vosk vám bude padat na zem, naděláte si nepořádek.
    Životnost mázy cca. 40km
    https://www.youtube.com/watch?v=WlmkpAhlEEI

Poznámky k videu – mažte jen jednu vrstvu vosku. Nepoužívejte kovovou škrabku ani bronzový či ocelový kartáč či strukturovač. To nechte na trenéry.

  1. Tekuté vosky ve spreji nebo s houbičkou (preferováno) – bezfluorové nebo nízkofluorové.
    Potřebujete vosk, kartáč nebo kuchyňskou houbičku.
    Snadnější nanášení (bez žehlení), nenaděláte si doma nepořádek a je to snadné:
      Skluznici vyčistěte kartáčem nebo houbičkou.
      Naneste vosk a nechte 10min. zavadnout.
      Skluznici vyčistěte kartáčem nebo houbičkou. Fotky zde.
    Životnost mázy cca. 20km

Pokud si budete kupovat vosky, pak si je opatřete pro teplotní rozmezí +5 až -10. Není třeba jich pořizovat hned extra široký rozsah, stačí 2-3 základní nebo univerzál. Na značce nezáleží.

Potřebné vosky prodává např. CBS – Radek Šinkora, poradí s výběrem.

V případě zájmu fy. CBS provádí i odborné mazání a servis lyží (za úplatu).

KDY MAZAT – sledujte skluznici lyže po každém tréninku.
Jakmile je jen trošku šedá, což bývá zpravidla pod patou boty, znamená to, že původní vosk je sjetý a lyže je třeba přemazat.
Ideálně mažte lyže po každém druhém tréninku. Čím častěji tím lépe. Jakmile lyže nejedou, tak to sportovce nebaví a to přece nechceme!
 

KAM MAZAT (na skluz):

  1. Lyže na bruslení – celá délka lyže od špičky po patku.
  2. Klasické lyže – špičky a patky – mimo mazací komoru pro stoupací vosky.
    Tato komora je na lyži z boku zpravidla označena.
    Stoupací vosky nemažte, to zajistí trenéři.

ČIŠTĚNÍ LYŽÍ:

  1. Lyže na bruslení – stačí vykartáčovat, jinak skluznou mázu zpravidla není třeba čistit, jen přemazat novou vrstvou vosku. Pokud je to opravdu zašpiněno (jarní sněhy) - použijte smývač.
  2. Klasické lyže:
    Skluznou mázu - viz. bod A.
    Stoupací vosk
    1. povětrnostní podmínky pro následující trénink jsou podobné jako pro minulý – nic se stoupacím voskem nedělejte, použije se znovu.
    2. povětrnostní podmínky se změnily – stoupací vosk odstraňte
      https://www.youtube.com/watch?v=zj3oC3S3C80  - od 2 minuty

V případě jakýchkoli pochybností se neváhejte zeptat trenérů!

LYŽE

SKATE - bruslení

-         tréninkové - sportovci nafasovali - o ně je třeba se starat

-         závodní - jsou uloženy v klubových zásobách, o závodní mázu se postará klub.

CLASSIC - klasický styl

-         tréninkové - sportovci nafasovali - o ně je třeba se starat - viz. sekce "Mazání lyží"

  • pro mazání stoupacími vosky - čistit dle potřeby - viz. sekce "Mazání lyží"
  • SKINNY - s mohérovouvrstvou nic nedělejte, mazat pouze pro skluz viz. sekce "Mazání lyží"

Rozdíl mezi běžnými lyžemi a skinny je v pracnosti pro trenéry - skinny nám dají méně práce s mazáním.
Z hlediska sportovce pro trénink je rozdíl zanedbatelný.
Kdo skinny nemá, nemusí litovat sebe, ale trenéry :o)

-         závodní - jsou uloženy v klubových zásobách nebo je mají někteří nafasované, o závodní mázu se postará klub.

Doporučujeme pořídit i nějaké staré, horší lyže na špatné sněhové podmínky. Ty potom můžete využívat na trenincích nebo rodinných výletech když je málo sněhu. Není to ovšem povinné.


 


 

  •  


 

Nábor dětí

Z organizačních důvodů jsme schopni přijímat děti od 9ti roků.

- nábor nových členů probíhá v průběhu celého roku

- první tři tréninky si dítě vyzkouší naše tréninkové postupy, a pokud rodič ve spolupráci s trenérem rozhodne, že bude nadále pokračovat zaplatí členské příspěvky a stává se řádným členem oddílu KB Blansko

- byli bychom rádi, pokud k nám do oddílu budou přicházet děti již vyspělejší po fyzické i technické stránce (myšleno tím, že dítě sportuje s rodiči)

Chyby v biatlonu - co s tím?

Dělají je všichni, takže poučit se a jede se dál!

Tady pár příkladů, jak jsou na tom naše a světové špičky! 

www.youtube.com/results?search_query=biathlon+bloopers

 

Sušení - nácvik střelby bez střeliva.

Sušení je velmi důležitá příprava pro biatlon. Ani běžnou "ostrou" střelbou ho nelze zcela nahradit.
Trénujte sušení třeba i denně - častěji je lépe. Dbejte na to, aby jste ho prováděli správně. Nezapomínejte na správnou a bezpečnou manipulaci s puškou. Povolte vzduchový kontejner na vzduchovce.
I vzduchovka je nebezpečná zbraň, natož malorážka. Nikdy nemiřte na lidi, i když bezpečně víte, že puška není nabitá!!!

Terč - pro nácvik doma "tečka fixem" na zdi velikosti 5mm ve výšce 30-40cm pro ležku, 130-150cm pro stojku. Vzdálenost střelce od terče 2-3m

VŽDY se napřed přesvědčte, že zbraň není nabitá.

Spouštění - toto je nejproblematičtější a nejnáročnější úkon - zde se dá mnoho získat, nebo vše absolutně pokazit.
Nácvik spouštění: bez míření si se závěrem pušky jen "hraji" - nabiju, zmáčku pomalu spoušť. Sleduji, jakým tahem a v jakém okamžiku dojde ke spuštění. Důležité je spoušť namáčknout téměř ke spuštění, pak vystřelit. NESPĚCHAT! Můžu zkusit i se zavřenýma očima. 
Doba trvání 1-2 min. Možno provádět v sedě, stoje, leže...

Ležka - na terč se při výdechu najíždí od spodu nahoru.
Stojka - začínám s mířidly nad terčem, při výdechu sjedu lehce pod terč, zastavím dech - mířidla "poskočí" trochu nahoru a střílím.
Míření a střelba v biatlonu je vždy za koordinovaného pohybu pušky. Mířidla se na terči NEDAJÍ "zafixovat".
Míření/výstřel - postupné kroky, které se vzájemně překrývají:
1) srovnám mířidla Dioptr-Muška; 2) vydechuji;  3) namáčknu spoušť;  4) dokončuji výdech - muška jde na terč; 5) dotáhnu spoušť do výstřelu;  6) ještě okamžik sleduji terč;  7) natáhnu závěr
Takto vystřelte 5 ran a zrušte polohu. Poté polohu znovu zaujměte a cyklus opakujte.

Zvláštní nácvik:
1) dle popisu Míření najeďte na terč a snažte se na něm mušku udržet 30s. Pozorujte, jak vám muška po terči běhá. Snažte se ji co nejvíce zastabilizovat.
2) stojka - postavte se na labilní podložku

Při sušení je samozřejmostí nasazování pušky na záda, sundávání, správné zaujetí střelecké polohy, dýchání, atd.
Celkový čas tréninku 10-15 min. Zase to nepřehánějte, ať si to nezprotivíte :o)

Tady si přečtěte, jak to popisuje profík: 
is.muni.cz/do/rect/el/estud/fsps/js16/metodika_biatlon/web/pages/01-04-02-strelecky-trenink-sucha.html#metodika